Brioszka na leniwe śniadanie

with 44 komentarze

Brioszka z poniższego przepisu to nasza propozycja na weekendowe śniadanie

Oczywiście przepis jest na tyle prosty, aby z jego realizacji mogła być dumna moja dziesięciolatka 🙂 Dziewczynka odmierza wszystkie składniki, łączy je ze sobą w odpowiedni sposób, ale duży wkład w całokształt ma tu również mikser 🙂
Przygotowanie należy rozpocząć poprzedniego wieczoru. Wyrobione ciasto włożyć na całą noc do lodówki, gdzie będzie rosło spokojnie w czasie, gdy my śnimy np. o pysznym śniadaniu. Rano pozostaje nam tylko brioszkę upiec i delektować się jej domowym smakiem.

brioszka

PRZEPIS

1/5 kostki świeżych drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka mąki
1/2 szkl. ciepłego mleka

Podane składniki wymieszać i odstawić na 10 minut.

2 i 1/2 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru pudru
1 płaska łyżeczka soli
3/4 kostki miękkiego masła
3 jajka

Pozostałe składniki włożyć do misy miksera, dodać zaczyn i wyrabiać 10 min.
Włożyć na noc do lodówki.

Rano podzielić ciasto na 16 równych części i z każdej uformować kulkę. Układać w formie keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 30 min., następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 25 minut.

Świeżo upieczona brioszka z domową konfiturą w połączeniu z filiżanką kawy zbożowej to prosty sposób na pachnący poranek i śniadanie, które zapewni uśmiech na cały dzień 🙂

Spróbujecie? 🙂

Follow Agnieszka:

Latest posts from
  • Brzmi bardzo apetycznie! Aromat ciasta drożdżowego unoszący się w całym mieszkaniu <3

    • Uwielbiam takie poranki, kiedy nigdzie się nie spieszymy i możemy delektować się tymi chwilami 🙂 Brioszka ma w tym duży udział 🙂

  • No codziennie to może nie, bo drożdży też za często nie można 😉

  • Aż ślinka cieknie 🙂

  • Kinga C

    Wygląda przepysznie! 🙂

  • Z samym masłem. …. hmmm mm. …

    • No…
      To kiedy chłopaki robią? 🙂

  • Agnieszko Kochana 🙂 ta brioszka to będzie właśnie lek na moje rozkołatane serducho 🙂 wylądowałam na zwolnieniu lekarskim(Ty wiesz dlaczego) i w ramach podreperowania sił postanowiłam pobyć więcej w kuchni, bo nic tak nie ratuje samopoczucia jak dobre jedzonko i praca przy nim 🙂 a ta brioszka jest taka śliczna i idealna jako lek na całe zło! Chyba nie wytrzymam z nocnym czekaniem, lecz „wyrosnę” ją bez lodówki i upiekę już dzisiaj 🙂 Ściskam Cię <3

    • Ja Cię proszę, żebyś nie przejmowała się, bo na pewno wygrasz. Cokolwiek by się nie wydarzyło, będzie dobre dla Ciebie. Teraz korzystaj z wolnego czasu, odpoczywaj, relaksuj się, oglądaj zdjęcia z Kazimierza… <3
      A czy tę brioszkę można by jakoś na wegańsko przerobić?

      • Piekłam już kiedyś drożdżowe jagodzianki wegańskie. Można się pokusić chyba i o brioszkę 🙂 dla mnie nabiał nie jest problemem, lecz raczej dla mojej córki. Mam „szczęśliwe” jajka od mojej sąsiadki i wiem, że jej kurki mają się dobrze, więc lubię czasami takie jajeczko pożreć 🙂 Ale jak moja domowa Aga dojedzie, to spróbuję zweganizować brioszkę. Boję się jednak, że jej to nie posłuży 🙂 Brioszce XD !!! <3

        • To daj koniecznie znać jak wyszły obie wersje 🙂

  • brzmi fajnie i nie wygląda na skomplikowane;)

    • Proste przepisy to u nas podstawa. A najlepsze jest to, że z kilku składników można wyczarować cuda 🙂

  • Ależ smakowicie wygląda! Na pewno przy okazji wypróbuję ten przepis. Lubię takie domowe wypieki i takie jedzonko 🙂

    • Polecamy razem z moją małą kuchareczką 🙂

  • Taka brioszka jest przepyszna.Ciasto drożdżowe uwielbiam.Na pewno upiekę na niedzielę.

  • Aga się rozgotowała! 😀 Wygląda pysznie!! Ja zrobię 🙂
    ps. Ale czy to z suchych drożdży?

    • Foremkę masz??? 😀
      Ze świeżych, dopiszę 🙂

      • Hehe, no taką okrągłą zatem dam radę 🙂
        ps. A jak to zrobić z suchych?Bo tak się składa że takowe mam 🙂

        • Tutaj potrzeba 20g świeżych, więc jako zamiennik dałabym 1 paczuszkę suchych.

          • senkju :)a zaczyn z suchych też trzeba robić? (jestem drożdzowym debilem 🙂

          • Można od razu wymieszać z mąką 🙂

          • I co ja bym bez Ciebie Aga zrobiła,hm? 🙂

          • No na pewno za dużo byś nie popiekła 😉

          • BUehehe, no true story 😀

  • Wygląda wspaniale, chętnie bym zjadła taką na niedzielne śniadanie:)

  • Uwielbiam brioszki, ale zawsze jadłam te kupowane. Może spróbuję upiec sama😉

    • Polecam, przepis jest bardzo prosty 🙂

  • Ja na pewno spróbuję 🙂

  • Hmmm, pyszny pomysł na śniadanie:-) chętnie wypróbuję

    • Zawsze to coś innego. A proste i pyszne 🙂

  • Coach Aga

    Musze wyprobowac ten przepis! 🙂

    • Koniecznie, jeśli lubisz drożdżowe wypieki to brioszka powinna skraść Twoje serce 🙂

  • Żaneta Bomba

    uwielbiam! Napewno skorzystam z przepisu 🙂

    http://mother-andson.blogspot.com/

  • Przepyszne! <3 Tak sobie wyobrażam idealne śniadanie!

    • 🙂 Proste i niespieszne 🙂 I jeszcze ulubiona muzyka… I otwarte okna, i słońce, i ukochani ludzie 🙂

  • Przepis zanotowałam, będę próbować. 🙂