Domowe sezamki w 15 minut

with 22 komentarze

Kupiłam ostatnio kolejną książkę Julity Bator, czyli „Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy”

Robiłam już kilka dań i potraw, np. nie wiedziałam jak szybko i prosto robi się tortillę. Kupiona w sklepie aż roi się od różnego rodzaju polepszaczy i konserwantów. A w domu z 4 składników można szybko wyczarować pyszne placki, dołożyć ulubione nadzienie i przekąska gotowa.

Ola oczywiście zaczęła od testowania przepisów na słodkości. Na pierwszy ogień poszły domowe sezamki, które przygotowuje się w ekspresowym tempie. Kiedy pojawi się ochota na coś słodkiego, naprawdę nie zajmie dużo czasu przygotowanie tego smakołyku.

sezamki

Domowe sezamki – PRZEPIS

1 paczka sezamu 200g
2/3 szklanki miodu
2 łyżki masła

W garnku rozpuścić masło z miodem, dodać sezam. Trzymać na ogniu przez kilka minut cały czas mieszając aż ziarenka sezamu zaczną się rumienić. Masę wyłożyć na arkusz papieru do pieczenia, przykryć drugim arkuszem i rozwałkować na grubość 0,3 cm. Jeszcze ciepłą masę pociąć na prostokąty. Sezamki przechowywać w lodówce oddzielone papierem śniadaniowym.
Z ilości podanych w przepisie wyjdzie kilkanaście sztuk pysznych sezamków.

Do sezamków na zdjęciu poniżej Ola dodała nasiona chia.
sez

Prawda, że proste? Kolejny przepis idealny dla mojej małej kuchareczki 🙂

Follow Agnieszka:

Latest posts from
  • Fashion Voyager

    Mniam!

  • Bożena Danuta Kultys

    Lubię sezamki i często kupuje, ale dzięki Tobie wiem już jak zrobić je sama 😊 Dzięki 😊

    • Tak sobie myślę, że wykonanie ich wg tego przepisu to prostsza sprawa niż pójście do sklepu i zakup. Pod warunkiem, że wszystkie składniki mamy w domu 🙂

  • Prościutko! A czy utrzymałoby konsystencję, gdyby dodać do tego mielone orzechy? Uwielbiam sezamki z dodatkiem orzechów:)

    • Myślę, że jeśli nie przesadzimy z ilością to będzie ok. Dzięki za podpowiedź 😉

  • Books My Love

    uwielbiam Julitę Bator. Dzięki niej czytanie etykiem jest teraz proste, choć znalezienie „dobrego” produktu wymaga czasem nie lada wyczynu.

  • Uwielbiam sezamki 🙂

  • Ama Ndra

    Wyglądają apetycznie 😀

  • Pysznie wyglądają. Ciekawe na jak długo wystarczają:)

  • Super, ja już od jakiegoś czasu też planuję przygotować sezamki 🙂

  • Asia

    Proste i najlepsze – domowe! Pycha!

  • Oj cudowne sezamki 🙂 ja mam pełno sezamu na zbyciu i miodek też 🙂 zastanawiam się tylko czy jakbym zastąpiła masło olejem kokosowym to wyjdą? bo dla weganki masło nie bardzo … Zrobię z połowy proporcji i sprawdzę 🙂

    • Basiu i koniecznie daj znać. Ja też wolałabym olej kokosowy w składnikach zamiast masła 🙂

  • damn, a ja dzisiaj wtranżoliłam tortille z biedy 😛
    a sezamki to miłośc mojej mamy od lat! myślisz że z czarnego sezamu też bedą dobre ? ( bo taki w domu akurat mam 🙂

    • Kupne widziałam z białego i też mieszane, ale czarnych nie, więc nie wiem…

    • Aga, i specjalnie dla Ciebie na 6 sztuk:
      2 szkl. mąki orkiszowej, 120 ml gorącej wody, 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki soli
      Ze wszystkich składników zagnieść ciasto (oczywiście u mnie mikser :D)
      Odrywać niewielkie kawałki i rozwałkować na cienkie, okrągłe placki.
      Smażyć na suchej patelni z obu stron aż się lekko przyrumieni.
      I poproszę zdjęcie 😀

      • OO!! Dzięki!! Po see bloggers zrobię na bank!
        I Aga- wstyd się przyznać ale nie mam chwilowo piekarniczka ( umarł mi poprzedni) i ja jeszcze nie odesłałam foremek..wiem- ZŁA JA! Ale ogarnę się w następnym tygodniu! Muszę bo aż mi wstyd 🙂