Orkiszowe muffinki z jagodami

with 12 komentarzy

Sezon na jagody w pełni, mimo nieciekawej pogody można się w nie zaopatrzyć. Ja osobiście nie zbieram, ale za to kupuję litrami 🙂

Ostatnio stałam się posiadaczką okularów, bo 15 lat pracy przed komputerem zrobiło swoje, a że jagody korzystnie wpływają na stan naszych oczu, jemy je pod każdą postacią 🙂
Najczęściej same, ale były też już naleśniki, bułeczki drożdżowe czyli popularne jagodzianki, no i muffinki 🙂

DSC01433

Orkiszowe muffinki z jagodami

Składniki

1 i 1/4 szkl. mąki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. cukru trzcinowego
4 pełne łyżki oleju kokosowego (roztopić)
2/3 szkl. mleka roślinnego
2 jajka
skórka otarta z połowy pomarańczy
1 szkl. jagód

W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Do suchych wsypać jagody, a następnie wlać mokre i delikatnie połączyć. Układać w foremce wyłożonej papilotkami. Piec przez 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

SMACZNEGO

DSC01439

Follow Agnieszka:

Latest posts from
  • Super przepisy 🙂 muffinki na pewno będą u mnie w niedziele na stole 😉

  • Aleksandra Stawarz

    Wyglądają pysznie… jaką mam ochotę na jagodzianki, tak bardzo kocham jagody i nigdzie nie mogę ich kupić! Centrum Łodzi jakoś słabo zaopatrzone 🙁

    • szkoda 🙁 trzymam kciuki, żeby jednak się gdzieś „trafiły” 🙂

  • Agnieszka przypomniałaś mi, że istnieje coś takiego jak mufinki 😀 dawniej moja córka dbała o to, żeby powstawały, ale ostatnio nie piekę wiele, a tutaj taka zachęta 😀 ugrzęzłam w tych cukiniach, pomidorach, wiśniach i agrestach. No może z małą odmianą dla masła orzechowego. Ściskam cieplutko <3

    • Basiu, a może miałabyś pomysł, jak by te muffinki zweganizować…? Czym zastąpić jajko? Bo olej kokosowy zamiast masła i mleko roślinne dają radę. Tylko te jajka…
      Masło orzechowe też u nas rządzi ostatnio. Non stop muszę je miksować z bananami i do zamrażarki 🙂 Pyszne lody wychodzą 🙂
      Cukinie, pomidory, mniam, muszę dorzucić trochę warzyw do naszej diety…

      • Zaginęła mi gdzieś w Disqusie Twoja odpowiedź. Przepraszam Aga 🙁 Dopiero dzisiaj przegladałam Twój blog i znalazłam pytanie. Ja często daję wega- jajko, ale ono czasami zaburza smak. Trzeba raz spróbować z połowy porcji. W bananowcu zawsze znika i sprawdza się świetnie. Generalnie do mufinek sie nadaje w teorii, ale zawsze trzeba zaryzykować 😀 wega-jajko: 1 łyżka mielonego siemienia zmieszana z 2,5 łyzki wody i pozostawiona na ok 5min 🙂 Ja daje jedno zamiast dwóch zwykłych jajek, żeby zbyt się nie kleiło 🙂

        • Dziękuję 🙂

          • Aga zrobiłam z jajkiem wega i nie polecam tej metody 🙂 tzn. moja córka mówi, że sa ok, ale wg mnie zbyt mocno czuć wega- jajko 🙂 Podlinkuję Twoje muffinki w Babowni 🙂 bo robie mufinkowy wpis 😀

          • Basiu, dziękuję za sprawdzenie wegańskiej wersji 🙂
            Ostatnio jakoś nie po drodze mi z internetem, więc tak szybciutko tylko Cię pozdrawiam!

  • Ale pyszności. Uwielbiam muffiny!

  • pyszne w swojej prostocie, chetnie bym je zjadła z polewa czekoladowa i lodami:))

  • Jeszcze nigdy nie próbowałam robić muffinek z mlekiem 🙂 Tylko 4 łyżki „oleju”? Zazwyczaj daję prawie pół szklanki 😛 Ale spróbuję!